Beiler leraar én leerling stelen de show met poëzie op de radio

Fine van der Vlerk viel eerder al in de prijzen met haar gedicht 'Ik ben maar een boom'. Eigen foto

Fine van der Vlerk viel eerder al in de prijzen met haar gedicht 'Ik ben maar een boom'. Eigen foto

De 14-jarige Fine van der Vlerk uit Orvelte mocht tot haar grote verrassing haar gedicht live voordragen op Radio 1. De verrassing werd nóg groter toen ook haar docent Nederlands Matijs Lips tot de uitverkorenen bleek te behoren.

De makers van het Radio 1-programma ‘Dichter op 2019’ konden er zelf ook niet over uit. ,,We wisten dit écht niet”, herhalen ze in de uitzending een paar keer. De gedichten Onze Godenzonen van Lips en Ik ben toch maar een boom van Van der Vlerk werden gekozen uit 250 inzendingen.

Mailtje in de spambak

,,Ik wist zelf pas een dag van tevoren dat mijn gedicht uitgekozen was”, zegt de docent Nederlands van het Dr. Nassau College in Beilen. ,,Fine had me al een berichtje gestuurd dat zij was gekozen, maar ik had zelf nog niks gehoord. Het mailtje bleek in de spambak te zijn beland”, lacht Lips.

Lips tipte Van der Vlerk over het programma. ,,Ik weet dat ze heel erg van gedichten schrijven houdt. Zij en een andere leerling hebben ook meegewerkt aan mijn podcast over leesbevordering. Daarin hebben ze een gedicht voorgedragen, dat deden ze erg goed”, zegt Lips. Ook won Van der Vlerk eerder al met haar gedicht een prijs op het literaire festival Zomerzinnen in Dwingeloo (zie foto).

,,Het gedicht heeft ze gemaakt na een schoolopdracht”, vertelt Lips. ,,Het thema was: over de grens. Dat mocht je zo breed interpreteren als je maar wilde.”

Inspiratie uit de natuur

Van der Vlerk, leerlinge in 3 VWO, bedacht het gedicht Ik ben toch maar een boom toen ze onderweg was naar school. ,,Tijdens het fietsen zat ik een beetje naar de bomen te kijken en toen heb ik dat bedacht. Ik maak me ook wel zorgen over klimaatverandering en bomenkap.” De inspiratie voor haar gedichten haalt ze vaak van buiten, zo schreef ze ook al eens een gedicht vanuit het perspectief van een eenzaam schaap. ,,Vaak komt het gewoon.”

Haar docent kreeg een brok in zijn keel toen Van der Vlerk het gedicht live op de radio voordroeg. ,,Onze jongeren, maar ook wij volwassenen staan voor verschillende uitdagingen, waarvan klimaatverandering er één is. We kunnen er soms weinig mee, omdat het te moeilijk of complex is. Tijdens mijn lessen probeer ik de jongeren te leren vanuit verschillende perspectieven naar de wereld en anderen te kijken. Dat helpt volgens mij ook om verdraagzaamheid, waar het soms aan ontbreekt, te vergroten.”

‘Met taal kan je alles doen’

Van der Vlerk kijkt tevreden terug op haar radio-optreden. ,,Ik kreeg vooral veel reacties van familie en vrienden. Ze vonden het heel leuk dat ik het had voorgedragen, en ook heel stoer.” Lips vindt het gedicht van zijn leerling prachtig. Maar wat vindt zij eigenlijk van het gedicht Onze Godenzonen, over de uitschakeling van Ajax in de Champions League, dat Lips voordroeg?

,,Ik vind voetbal niet echt een bijzondere sport”, zegt ze. ,,Maar hij schrijft altijd heel grappig”, vervolgt ze. ,,Ik hou van grappige gedichten en van gedichten die over de natuur gaan.” Wat ze leuk vindt aan taal? ,,Je kan er alles mee doen.”